Lucian Bode, ministrul Transporturilor, a anunțat când va fi gata Autostrada Unirii, care leagă Târgu Mureș de Târgu Neamț. Aflat în vizită la Neamț, ministrul Bode a dat asigurări că toate proiectele de infrastructură din Moldova „își au locul lor pe hartă”.
„Nu există concurenţă între proiectele de infrastructură. Ele sunt complementare şi absolut necesare pentru a avea o reţea extinsă şi interconectată de infrastructură rutieră rapidă de transport în România. Întreg portofoliul de proiecte de investiţii în infrastructura de transport rutieră sau feroviară, care vizează regiunea Moldovei, are susţinerea noastră, are susţinerea Guvernului”, a spus Lucian Bode.
Potrivit acestuia, pentru patru din cele şase sectoare din drumul de mare viteză Ploieşti – Siret, adică Ploieşti – Buzău – Focşani – Bacău – Paşcani, este semnat contractul pentru realizarea documentaţiei.
„Aceste contracte sunt în derulare cu termen de finalizare la sfârşitul anului, noiembrie 2020, respectiv ianuarie 2021. După ce se predă documentaţia începem procedura de licitaţie pentru execuţia acestor tronsoane. În ceea ce priveşte ultimele două tronsoane, am publicat pe SICAP, pe 27 februarie, depunerea ofertelor. Până pe data de 23 aprilie închidem procedura de achiziţie publică pentru ultimele două tronsoane din A7, Paşcani – Suceava, Suceava – Siret”, a declarat ministrul.
Întrebat când va fi gata Autostrada Unirii, A8, Lucian Bode a transmis că a luat o decizie bună de a anula parteneriatul public-privat.
„Anulăm o mizerie parteneriat public-privat gândită de Vâlcov şi alţi meseriaşi care nu se gândeau nicio clipă că vor putea realiza acest obiectiv şi se gândeau la alte lucruri. Nu-mi pot imagina ca în calitate de beneficiar poţi modifica legea din pix şi să scrii că nu mai este nevoie de studiu de fezabilitate, ci doar o documentaţie realizată în birou de fostul şef al Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, un studiu de oportunitate şi să dai în mana antreprenorului inclusiv comanda”, a spus Bode.
Ministrul a declarat că până la sfârşitul anului se vor finaliza revizuirea şi actualizarea studiului de fezabilitate pe tronsonul Târgu-Mureş – Târgu-Neamţ iar finalizarea construcţiei este estimată pentru 2026-2027: „La fel pentru tronsonul Târgu-Neamţ – Ungheni, în funcţie de dimensiunile şi de complexitatea lucrărilor”.
Bode a dat asigurări că toate proiectele de infrastructură din zona Moldovei, printre care şi Autostrada Braşov – Bacău, au toată de susţinerea sa.